Met deze Expeditie gaan we met zo'n vijfentwintig jongeren tien weken naar China om het leven in China en de Chinese cultuur te leren kennen door als vrijwilligers mee te werken in een aantal sociale projecten in een kleine stad en op het platteland.
Drie weken universiteit
In de eerste drie weken van april verblijven we aan de universiteit van Taiyuan, de hoofdstad van de provincie Shanxi. We krijgen hier een taal- en inburgeringscursus. Daarnaast worden er excursies en meetings georganiseerd met Chinese jongeren.
Zes weken vrijwilligerswerk
Vervolgens begint het echte werk. We reizen naar verschillende plaatsen in het Zuiden van Shanxi, in en tussen de steden Houma en Xinjiang. Daar gaan we zes weken lang aan het werk in diverse community-projecten. We werken mee in het (buitenschoolse-) onderwijs, o.a. door met scholieren in het Engels allerlei culturele en maatschappelijke onderwerpen te behandelen en activiteiten te ondernemen. We wisselen ervaring en kennis uit inzake muziek en communicatie, kunst en cultuur. Ook werken we mee aan schoonmaakacties ter bescherming van het culturele erfgoed en maken aldoende kennis met de opvang en verzorging van weeskinderen, zieken en gehandicapten.
De drie belangrijkste projecten
"In het weeshuis ligt een belangrijke taak in de verzorgen van en de aandacht voor de kinderen, het schoonhouden en koken. Op het platteland wordt tijdens de oogst gewerkt bij een aantal families, die de extra steun goed kunnen gebruiken. Daarnaast wordt Engelse les gegeven. Daarvoor is grote belangstelling. De inkomsten die dat
zou kunnen opleveren, worden gebruikt voor de exploitatie van het weeshuis. We willen voorkomen dat ons verblijf een financiële last wordt voor de groep, die ons gastvrij huisvest en verzorgt. We willen daarvoor een reële, kostendekkende prijs betalen."
Het weeshuis in Houma
"Hier wordt een groep zeer jonge kinderen - de jongste was vier dagen en de oudste dertien jaar - verzorgd, die allemaal zwaar gehandicapt zijn. Nog steeds worden kinderen te vondeling gelegd door wanhopige ouders, die de opvoeding niet aan kunnen. Dat heeft te maken met diverse factoren. Hoewel weeskinderen, waarvan de ouders ook daadwerkelijk zijn overleden worden opgevangen in China, blijft er o.a. door de eenkindspolitiek, in het kader van de bevolkingsplanning en traditionele opvattingen, vooral in het platteland en in de kleine steden een groep kinderen over die aan hun lot dreigt te worden overgelaten. Vaak zijn dat kinderen met zware fysieke en verstandelijke handicaps. In het weeshuis worden die verzorgd en waar mogelijk wordt gezocht naar oplossingen om door operaties de handicap te verminderen en door te zoeken naar adoptie ouders."
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
poeh he, jij durft!!!
heel veel succes
jemala
Ik durf niet echt, maar ga het gewoon doen ;-)
Een reactie posten